sâmbătă, 30 aprilie 2011

Tiramisu- reteta traditionala

Ingrediente:
- 4 galbenusuri
- 100 grame zahar
- 120 ml vin alb dulce si parfumat( sau 70 grame coniac)
- 250 grame branza mascarpone
- 500 grame smantana nebatuta
- 400 grame piscoturi
- 2 linguri cacao neagra
- 400 ml cafea esspreso( indulcita cu 2 lingurite de zahar)

Mod de preparare:
Se bat bine galbenusurile ce telul, pe foc, la bain marie pana devin spumoase, apoi se adauga zaharul si vinul( sau coniacul) batand continuu.
Se stinge focul si se bate crema in continuare, pana se intareste si face basici.
Branza mascarpone se freaca bine , pana devine ca o crema. Peste ea se adauga crema de oua si vin si se omogenizeaza.
Dupa ce s-au omogenizat, la sfarsit se adauga si frisca batuta fara zahar.

Piscoturile se cufunda, unul cate unul, cate o secunda in cafeaua calduta, apoi se aseaza pe o tava dreptunghiulara( 30x40 cm, adanca de circa 4 cm) tapetata cu folie de aluminiu. Piscoturile se pun bine lipite unul de celalalt, pana ce tot fundul tavii este acoperit. Se ia jumatate din crema si se intinde uniform peste stratul de piscoturi.


Se pune apoi al doilea strat de piscoturi si se acopera cu restul de crema.

Se pudreaza uniform cu cacao, folosind o sita fina de ceai.
Se tine la frigider cel putin 3 ore.

vineri, 29 aprilie 2011

Sarmale

Ingredients:
3 1/4 cups long grain rice, rinsed
2 pounds pork loin roast, finely diced
1 pound carrots, chopped
1 pound onions, chopped
1 pinch salt to taste
3 tablespoons tomato paste
1/2 teaspoon dried dill weed
1/4 cup sunflower seed oil
6 ounces parsley roots, chopped
1 medium head cabbage

How to prepare it:
Place rice in a medium bowl, and pour boiling water over it. Let soak for 15 minutes, then drain.
Heat 2 tablespoons of oil in a large skillet over medium-high heat. Add the carrots, parsley roots, onions and tomato paste. Cook and stir until the vegetables are tender. Transfer the vegetables to the bowl with the rice.
Heat 2 more tablespoons of oil in the same skillet over medium-high heat. Add the pork, and cook for about 2 minutes, just until browned on the outside. Transfer to the bowl with the rice and vegetables; season with dill and black pepper. Stir until everything is well blended. Set the mixture aside to cool.
Carefully remove the leaves from the head of cabbage, and place them in a large pot with about 2 inches of water. Bring to a boil, and cook for 5 to 10 minutes, until tender and flexible.
Remove the cabbage leaves from the pot, but leave enough in the bottom to cover. On each of the remaining leaves, place about 2 tablespoons of the pork and rice mixture in the center, and wrap the leaf around to cover. Place the stuffed cabbage leaves into the pot.
When the pot is full, place a few boiled cabbage leaves over the top. Pour boiling water into the pot to cover the cabbage rolls, and place over medium-low heat. Cover, and simmer for about 30 minutes, until the rice is tender.

Compot de visine

Ingrediente:
- Visinele( culese putin mai tari, sa nu fie prea coapte)
- zahar( cate 2,5 lingur pentru fiecare borcan de 400 de grame)
- aspirina( o jumate in fiecare borcan de 400).
Visinele se spala si se lasa putin in apa rece. Borcanele se spala si se sterilizeaza. Se aseaza apoi visinele in borcane( cam 3 sferturi din borcan).
Se umplu apoi borcanele de visine cu apa rece. Se goleste apoi toata apa din acestea intr-un vas, se adauga apoi zahar( socotind pentru fiecare borcan de 400 grame 2 linguri jumate de zahar). Se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste tot zaharul. Cu siropul obtinut se umplu din nou borcanele. Se adauga la fiecare borcan o jumatate de aspirina. Se fierb in dunzi cate 20 de minute apoi se pun la rece.

Sarmalute ardelenesti

Ingrediente:
- 1 kilogram de carne tocata
- 1 ou
- 1 ceapa
- sare, piper
- 100 grame de orez
- 1 varza mai mare murata
- 100-150 grame de costita afumata sau slanina

Mod de preparare:
Se toaca carnea impreuna cu ceapa, se pune orezul spalat, oul, sare si piper dupa gust si se framanta bine.  De pe varza se desprind frunzele, se taie cotorul si partea mai groasa de la fiecare frunza.Frunza se mai poate taia in doua in functie de cat de mari doriti sa fie rulourile) Se pune carne tocata in fiecare frunza si se ruleaza.
O parte din varza se taie marunt.

Asezare:
Se unge o oala de 3-4 kilograme cu unsoare( fundul oalei). Se pune un strat de varza taiata marunt. Se aseaza apoi sarmalele dar doar pe marginea oalei( pentru a nu se zdrobi), iar in mijloc se aseaza costita afumata sau slanina. La urma se adauga tot varza taiata marunt. Se pune apa pana la nivelul sarmalelor si se lasa la fiert la foc mic.
Dupa 3-4 ore se pot servi. O delicatese pur romaneasca!
Se servesc calde cu smantana sau ca atare.




Ciorbita de vitel

Ingrediente:
- 1 kg rasol de vitel
- 3 morocovi
- 1 ceapa
- 1 patrunjel
- 1 bucata de telina
- 1 ardei
-1 rosie
-2 oua
-150 grame smantana
-100 grame orez
- frunze de tarhon

Mod de preparare:
Carnea de vitel se pune la fiert in apa cu putina sare. Se spumeaza. Dupa ce nu mai face spuma se adauga legumele taiate marunt( morcovul, ceapa, telina, patrunjelul si ardeiul). Dupa ce au fiert legumele si carnea se adauga orezul, rosia taiata bucati mici.
Dupa ce a fiert si orezul se stinge focul. Albusul de  la cele 2 oua se adauga in ciorba. Galbenusul se freaca bine cu putina apa rece, se adauga smantana si se pune in ciorba. Dupa gust se inacreste cu sare de lamaie sau cu otet. La sfarsit se pune o lingurita de tarhon taiat marunt.

miercuri, 27 aprilie 2011

Cozonaci ardelenesti

Ingrediente:
( Pentru 2 cozonaci):
- 1 kg faina;
- 200 grame zahar;
- 120 grame unt;
- 2 prafuri de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 50 grame drojdie
- 1 lingurita sare
- 3 oua( galbenusul)
- lapte( cat sa se inmoaie faina)

Mod de preparare:
Se cerne faina de doua ori.
Drojdia se dizolva in putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se pune si doua linguri de faina si se bate pana se dizolva faina. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca.
Laptele se pune la incalzit. Se pune drojdia pregatita peste faina, se adauga apoi lapte pana se inmoaie toata faina, se adauga coaja de la lamaie, sarea, zaharul, zaharul vanilat si se framanta. Dupa 5 minute de framantat se adauga cele 3 galbenusuri.Se framanta in continuare. Dupa o jumatate de ora se adauga untul topit si caldut. se framanta in continuare pana se desprinde aluatul de pe maine si de pe vas( aproximativ o ora).
Se acopera cu un servet cald si se lasa la dospit la caldura aproximativ o ora.
Umplutura:
500 grame nuca macinata
250 grame zahar
albusurile de la cele 3 oua
1 lingura de cacao
Se bat spuma albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu o lingura pana se incorporeaza toata nuca.
Cand aluatul este dospit, se imparte in 2, se pune pe o plansa unsa cu ulei si se intinde cu mana. Jumatate din umplutura se intinde pe tot aluatul si se ruleaza din ambele parti. Se pune apoi in tava unsa cu unt cu partea rulata in jos. Se pun in cuptorul incins, se lasa 5 minute la foc mare apoi se face focul mic si se lasa aproximativ 45 de minute ( depinde de cuptor) pana se rumenesc.
Sunt absolut deliciosi!

Cartofi taranesti cu friptura de porc

Ingrediente:
- carne de porc,
- sare, piper
- 6 cartofi mari ,
- 2 cepe rosii,
- 250 g sunca,
- ulei vegetal,
- putina boia de ardei
- sare, piper,
- 3 catei de usturoi
- verdeata pentru decor
Mod de preparare
Carnea de porc se portioneaza in bucati potrivite si se condimenteaza. Se frige pe un gratar incis , pe ambele parti si se stropeste cu vin cand se intorc. Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb in apa cu putina sare. Separat se caleste ceapa, impreuna cu sunca, intr-o tigaie teflonata cu putin ulei. Se pun cartofii, boia, sare, piper si se lasa la calit putin pana prind culoare cartofii.
Se serveste friptura pe farfurie alaturi de cartofi taranesti presarati cu verdeata.

Mushrooms salad

Ingredients
- 300 grams of mushrooms
-100 grams of cheese
- 100 grams of bacon
- 3 eggs( 2 fresh and 1 boiled)
- vegetable oil
-cream( preferable sour cream)

Cut the mushrooms, the bacon and the cheese in really small pieces. You mix the egg yolk from the two fresh eggs with the one from the boiled egg add vegetable oil and make a mayonnaise. After the mayonnaise it's done you add cream to taste.
At the end, you mix the mushrooms with the mayonnaise.

marți, 26 aprilie 2011

Crema de branza

Ingrediente:
- 500 grame de branza de vaci
- 50 grame unt
- 1 galbenus de ou crud
- 1 legatura de ceapa verde
Mod de preparare
Branza de vaci se lasa la scurs 2-3 ore intr-o sita sau tifon. Se pune intr-un castron, se zdrobeste cu furculita, se adauga untul la temperatura camerei, ceapa verde taiata marunt, galbenusul de ou si sare dupa gust.
Este o mancare foarte sanatoasa si delicioasa. Potrivita si pentru bebelusi!

Salata de ciuperci cu maioneza

Ingrediente:
- 1 cutie ciuperci
- 100 grame sunca
- 100 grame cascaval
- 2 oua crude, 1 ou fiert
Mod de preparare:
Se taie foarte marunt ciupercile, sunca, cascavalul si albusul de la oul fiert.
Maioneza:Galbenusul se zdrobeste bine cu lingura de lemn, se adauga galbenusurile crude, se adauga uleiul treptat pana creste si se ia de pe lingura. Cand e gata se pune smantana mai acrisoara dupa gust si se condimneteaza cu sare si piper.
Maioneza se pune peste ciuperci si se amesteca.

luni, 25 aprilie 2011

Drob de vitel

Ingrediente:
- 1 kg ficat de vitel
- 300 grame inima
- 100 grame plamani
- 200 grame rinichi

- 2-3 cepe
- ceapa verde, usturoi verde, patrunjel verde
- 3 oua intregi
- 2-3 oua fierte
- sare, piper

Mod de preparare:
Maruntaiele se fierb, se dau prin masina de tocat.
2-3 cepe se taie marunt, se calesc in putin ulei. Se adauga apoi si preparatele de mai sus tocate. Se pune sare, piper si se mai amesteca putin pe focul mic. Se ia de pe foc si se adauga 3 oua crude, patrunjel verde tocat marunt , 3-4 cepe verzi taiate marunt si cateva frunze de usturoi verde tocat marunt.
Se fierb 2-3 oua tari, se curata, se taie pe jumatate in lung.
Drobul pregatit se aseaza intr-o tava cu hartie de copt astfel:  se pune un strat de drob, cele 3 oua fierte tari taiate asezate cu galbenusul in jos. Se adauga apoi celalalt strat de drob, se niveleaza si se pune la cuptor pentru 1 ora la foc mic.
Special pentru masa de Paste si nu numai! E o alternativa excelenta la drobul de miel!

vineri, 22 aprilie 2011

Prajitura " Albinita"

Foi:
Intr-un ibric se pune: 1 ou, 30 grame unt, 150 grame zahar.
Se freaca bine, se adauga apoi 2 linguri miere de albine si 3 linguri si jumatate de lapte, 1 lingurita bicarbonat. Se freaca toate pana ce se omogenizeaza. Dupa aceea, se pune ibricul intr-o cratita cu apa clocotita si se freaca cam 5 minute pana se ingroase putin si capata luciu.
Se ia ibricu jos si se pune 450 grame de faina pe rand in compozitie asa fierbinte si se framanta. Se coc 4 foi pe dosul tavii.

Crema:
170 grame unt se freaca 200 grame zahar si 3 pachete zahar vanilat.
Intr-o cratita se pun 3 pahare de lapte( pahare de 100 ml) cu 50 grame gris. Se fierbe pana se ingroase. Se raceste apoi amestecandu-se mereu. Se amesteca cu untul frecat spuma.Pe prima foaie se pune crema, pe a doua gemul( preferabil mai acrisor) iar pe a treia tot crema. Simpla si foarte gustoasa!

Eclere

Ingrediente:
2 cani apa
o cana ulei
2 cani faina
8 oua
sare
Se pune la fiert apa, cu uleiul si cu putina sare. Cand dau primul clocot se pune faina, se amesteca bine si se lasa sa mai fiarba putin. Se ia de pe foc si dupa ca se raceste putin se pun ouale intregi si se amesteca.
In tava unsa cu ulei se pun cu lingurita gramajoare si se coc 15 minute in cuptor cu focul la maxim fara a deschide usa, apoi 5-10 minute se reduce treptat flacara. Gogosele se umplu cu crema.



Crema
8 oua( 6 separate, 2 intregi)
270 grame zahar
800 grame lapte
8 linguri faina
2 plicuri de zahar vanilat
Cele 6 galbenusuri se amesteca cu cele 2 oua intregi si cu zaharul.

Cele 8 linguri faina se amesteca cu 300 grame lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert cu cele 2 plicuri de zahar vanilat..Se amesteca galbenusurile cu faina( cu lapte) si cand fierbe laptele se adauga in laptele clocotit.

Dupa ce se ia de pe foc, se adauga albusurile batute spuma.
Cu aceasta crema se umplu eclerele.

Glazura:
300 grame ciocolata
30 grame unt
7 linguri lapte
Se fierb impreuna pe aburi pana se topeste ciocolata complet. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se glazureaza eclerele.

joi, 21 aprilie 2011

Prajitura "Coca- Cola"

Pas 1:
Se pune la foc:- 100 g cacao
                      - 150 g zahar
                      - 12 linguri apa
Se freaca toate la foc mic pana se ingroase apoi se da la rece.

Pas 2:- 250 g unt
          - 250 g zahar pudra
Se freaca si se adauga pe rand 8 galbenuse si se amesteca cu compozitia de mai sus racita.
Blat:
Se ia intr-un vas un sfert din compozitia de mai sus. Se adauga: 3 linguri cu varf de faina, 5 linguri de nuca macinata si albusele de la cele 8 galbenuse spuma cu 4 linguri de zahar. Se coace in tava unsa si tapetata.  Dupa racire se unge cu crema in care se adauga samburi de nuca prajita si taiata, stafide trecute prin rom si o tableta de ciocolata rasa. Deasupra se pune glazura de ciocolata alba.

marți, 19 aprilie 2011

Special garlic sauce for steaks and barbecue

 Ingredients:
- 20 grams of garlic
- 1 spoon of vegetable oil
- 200 grams of cream ( you can also use yogurt)
- salt
 How to prepare it
Squash the garlic, add salt( you can also add a bit of mustard if you like) and the oil( 1 drop at a time) and mix it a few seconds. Than you add the cream and maybe some more salt if you like. It goes very good with every meat!

Salad soup

Ingredients:
- 1 kilo of green salad
- 250 grams of cream
- 200 grams of milk
-3 eggs
- 10 grams of garlic
- 2,3 spoons of vinegar
- salt

How to prepare it
You wash the salad two or three times, tear it to small pieces, put some salt and then stew it in vegetable oil for about 5 minutes until there si no more water( from the salad). You add 2 kilo's of very hot water and you let it to boil for about 1 hour. If it needs, you keep adding hot water during this time. Squash the garlic and add it to the soup. Boil it for another 5 minutes and then take put it away from the fire. Add the vinegar, mix the eggs with cream and milk and put it in the soup.
I served it with maize porridge with cream and cheese. Find it here
http://mihaskitchen.blogspot.com/2011/04/maize-porridge-with-cream-and-cheese.html

Maize porridge with cream and cheese

Boyle some water( 0,3 kilos ) with some salt. When it boils, you add 300 grams of corn flower and you mix it until it hardens( for about 5 minutes). You serve it hot with cheese and cream.

luni, 18 aprilie 2011

Ciorba de pui cu legume

Ingrediente:
0,5 kilograme carne de pui( tacam, aripi, pulpe, orice)
3,4 morcovi
1 patrunjel
telina
1 ceapa
1 ardei
2,3 linguri otet
3,4 linguri de smantana
100 grame orez
1 lingura faina
2 catei de usturoi
frunze de patrunjel, telina, leustean

Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert in apa rece, se spumeaza. Se adauga apoi legumele taiate marunt. Cand carnea si legumele sunt fierte se adauga orezul spalat( pentru cei care nu prefera carnea in ciorba, aceasta se poate scoate cand este fiarta) Cand orezul e aproape fiert, se amesteca faina cu putina apa rece, cu smantana si se adauga in ciorba, cate putin. Focul trebuie sa fie mic cand se pune smantana. (Pentru a nu se imprastia se pune cate putin din ciorba fierbinte in smantana si cand e cald se poate pune tot in ciorba) 
Se mai fierbe 5-10 minute si se stinge focul. Se adauga otetul si frunzele de patrunjel, telina, leustean, se acopera cu un capac. Dupa 5 minute se pot scoate afara frunzele.

Ciorba de salata verde

Ingrediente
1 kilogram de salata verde
250 grame de smantana
200 grame lapte
3 oua
3,4 catei de usturoi
2,3 linguri de otet
sare

Mod de preparare
Salata se alege, se spala frunza cu frunza in 2-3 ape, se stoarce, se rupe si se pune la calit intr-o cratita cu putina unsoare sau ulei. se pune putina sare si se caleste pana cand se termina apa lasata de ea( cam 5 minute). Se adauga apa fierbinte( cam 2 kilograme) si se lasa sa fiarba cam o ora. Daca mai e nevoie se adauga apa tot fierbinte. Se zdrobeste usturoiul si se adauga in ea. Se mai lasa sa dea vreo 2-3 clocote si se stinge focul. Se adauga 2-3 linguri de otet. Ouale se separa, albusurile se pun direct in ciorba iar galbenusurile se amesteca cu smantana si laptele si se adauga in ciorba.

Ciorba de fasole verde

Ingrediente:
1 kilogram de fasole verde
2,3 morcovi
1 patrunjel
1 ceapa
1 jumate kilogram de bulion
1 ou
2,3 linguri de smantana
sare
2,3 linguri de ulei

Mod de preparare
Fasolea se curata, se taie coditele, se rupe in 3-4 bucati si spala in apa calda- aproape fierbinte( daca se spala in apa rece nu se mai fierbe). Se pune o oala de 3-4 kilograme cu apa la fiert. Cand clocoteste se adauga fasolea, morcovii, ceapa, ptrajunjelul taiate marunt. Se adauga si 2-3 linguri ulei. Se fierbe pana fasolea se inmoaie. Se adauga apoi o jumate litru bulion si se mai lasa la fiert cam 10 minute.
Se stinge focul, se potriveste de sare si se direge cu un galbenus de ou si cu smantana. Albusul se pune direct in ciorba.

Ciorba de fasole boabe

Ingrediente:
1 kg ciolan afumat
0,5 kg fasole boabe( eu o pun in apa cu o seara inainte ca sa se fiarba mai usor)
2-3 morcovi potriviti
1 ceapa
1 ardei
1/2 kg bulion
2 oua
2-3 linguri smantana

Mod de preparare:

Se fierbe ciolanul in apa cam o ora. Se adauga legumele taiate marunt si fasolea. Se mai lasa sa fiarba pana cand fasolea este fiarta, tot adaugandu-se apa. Cand e aproape fiarta fasolea, se pune bulionul si se mai lasa pe foc 15 minute. Se stinge focul. Se separa ouale si albusul se pune in ciorba.
Galbenusul se amesteca cu smantana si abia apoi se adauga in ciorba. La sfarsit se pune 1 lingura de tarhon taiat bucati mici, sau doar pentru savoare se poate pune intreg si sa se scoata dupa 10 minute.
Se serveste calda, cu paine si ceapa rosie simpla taiata felii sau cu cu ceapa pregatita cu otet si cu ulei.

Pulpa de porc la gratar cu cartofi noi picanti

Ingrediente:
500 grame pulpa de porc fara os
15 cartofi noi micuti
2 catei de usturoi
condimente: sare, piper, oregano, busuioc, curry, boia de ardei iute
Pulpa de porc se taie bucati mai groase si se condimenteaza cu sare si piper. Se unge tigaia( eu am folosit grillul de fonta) cu putina slanina, se pune vin si se rumeneste carnea pe ambele parti .
Cartofii se spala si se taie in doua si se fierb. Eu i-am fiert pe abur si am pus peste ei sare, piper, oregano, busuioc, boia de ardei iute, curry si usturoiul pisat.
Eu i-am servit cu salata de legume cu sos tzatiki. Reteta o gasiti aici:
http://mihaskitchen.blogspot.com/2011/04/salata-de-legume-cu-sos-tzatiki.html

Ciocolata de casa

Ingrediente:
- 100 ml apa
- 400 grame zahar
- 50 grame cacao
- 250 grame lapte praf
- 100 grame unt

Mod de preparare
Se pune pe foc intr-un vas zaharul cu apa si se fierb 5 minute( sa se obtina un sirop bine legat) si se adauga cacao mestecand bine sa se dizolve fara cocoloase. Se mai fierbe un minut, apoi se ia vasul de pe foc si se incorporeaza untul si laptele praf. Se pune la frigider pana se intareste.

duminică, 17 aprilie 2011

Tocanita de pui

Ingrediente:
Carne de pui- 0,5 kilograme( pulpe intregi, pulpe inferioare, pulpe superioare, tacam de pui- orice)
- 2 cepe
- un pahar mic de ulei
- 1 lingura de boia
- 1 lingura faina

Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt, se caleste , se pune boiaua. Se adauga apoi carnea, se pune putina sare si se mai caleste un pic carnea. Se adauga apa cat sa acopere bine carnea. se lasa la fiert 1 ora. Se poate pune in ea si 2 cartofi taiati bucatele mici (optional). Se mai completeaza cu apa din cand in cand( apa trebuie sa ramana la sfarsit cat sa se vada carnea din ea)
Dupa ce a fiert carnea se adauga o lingura de faina subtiata cu putina apa rece. Se adauga in tocanita si se mai lasa sa dea un clocot. 

Omleta simpla cu branza si smantana

Ingrediente:
Pentru 2 portii
- 3 oua
- 50 grame cascaval
- 1 lingura smantana
- sare, piper

Preparare
Se bat ouale bine, se pune sare, piper, se adauga smantana si se prajeste in putin ulei si pe o parte si pe cealalta. Se adauga apoi cascavalul ras si se ruleaza.

Mazare cu ciuperci

Ingrediente:
- 2 cepe;
- 400 grame de mazare( din conserva ca fierbe mai usor)
- 1 cutie de ciuperci
- 300 grame de pasta de tomate( eu am folosit ketchup de casa- reteta la ketchup e la conserve pentru iarna- foarte bun in camin :) )
- 1 lingura mare de faina
- optional 2 linguri smantana( merge si fara)

Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt, se caleste, se pun ciupercile, mazarea si se pune putina apa( cat sa acopere). Se lasa sa fiarba pana scade apa aproape de tot( cam 10-15 minute), ketchup-ul sau pasta de tomate. Se amesteca lingura de faina cu ketchup-ul sau pasta de tomate si cu smantana ( daca e)  si se toarna peste mazare. Se mai lasa 5 minute sa fiarba( cat sa dea cateva clocote) si e gata. Se poate presara cascaval deasupra cat e calda.

Foarte usor de facut si delicios ! Fara cuptor si gata in 15 minute

Salata de sfecla rosie

Sfecla rosie se spala, se pune la fiert in coaja intr-o oala mare. Se fierbe 2-3 ore pana se inmoaie. Se curata apoi de coaja. Se rade sau se taie bucati mici si se adauga hrean ras, sare, zahar si otet dupa gust. Se aseaza in borcane si se pune la camara. Facultativ, se poate pune si cateva linguri de chimen.

Castraveciori dulci-acrisori

Se aleg  castraveciori mai mici, se spala,  se aseaza in borcane( cat mai compact posibil).
Se pune alternativ frunze de telina, frunze de visin, frunze de dafin, boabe de mustar, boabe de piper, ardei iute.
Deasupra se pun cateva bucati de hrean.
Dupa ce au fost asezati cu condimente, se pune otet( cam de 2 degete la fiecare borcan, inidferent de gramajul borcanului)Se umplu apoi borcanele cu apa rece, si se goleste tot lichidul intr-o cratita.
Se adauga pentru fiecare litru urmatoarele( cati litri are borcanul):
- 1 lingura de sare si 2 de zahar. Se amesteca pana se omogeanizeaza zaharul cu sarea  si apoi se toarna lichidul inapoi in borcane.
Se capseaza borcanele si se fierb in dunzi 20 de minute la foc mic.

Ficat de pui pane

Ingrediente:
0,5 kg ficat de pui
2 linguri faina
2 oua
ulei pentru prajit
piper

Mod de preparare:
Ficatul se spala si se curata de pielita. Se zvanta intr-un prosop de surplusul de apa. Se condimenteaza cu piper( nu se pune sare pe ficat pentru ca se intareste).
Se bat ouale bine si se adauga piper. Se trece ficatul prin faina si prin ou, apoi se pune la prajit. Se scoate pe un servet de hartie. Se serveste cald.

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Salata de legume cu sos tzatiki

Ingrediente
1/2 salata verde
1 ardei 
250 gr rosii
1/2 castravete lung
150gr -piept de pui
100gr -iaurt 
2 catei usturoi
jumate de lamaie
otet balsamic
sare, piper

Mod de preparare
Se spala salata verde si se pune pe o farfurie iar in straturi se pun rosiile felii,castravetele si ardeiul taiati cubulete.

Dressing: Se piseaza usturoiul si se amesteca cu putin castravete taiat foarte fin( sau ras), sare, piper si ulei de masline.Se adauga iaurtul si se amesteca bine.
Legumele se amesteca, se asezoneaza cu sare, piper, otet balsamic, putin ulei de masline si zeama de la lamaie.
Dressingul se pune peste salata si se serveste imediat.

Salata chinezeasca

Ingrediente:
-2 pahare orez fiert
-1 ceapa tocata
-1/2 pahar legume (morcov tocat, mazare boabe)
-1/2 pahar ciuperci taiate
-1/2 pahar ardei verde tocat, telina (cubulete)
-2 ardei iuti rosii, tocati
-4 linguri ulei
-3 linguri sos de soia
-1 lingura otet de orez
-1 lingurita vegeta
-sare, piper, condimente chinezesti

 Mod de preparare:
Uleiul se incinge in tigaie. Se caleste ceapa, apoi se adauga restul legumelor. Se adauga sosul de soya, vegeta, se potriveste de sare, se lasa sa fiarba pana scade complet. Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mai lasa cateva minute la foc mare amestecand bine, se adauga otetul si condimentele. Se serveste fierbinte.

Snitele cu sos de vin si smantana

Ingrediente:
- 8 bucati de piept de pui
- piper
- cca. 2 linguri faina
- 2 linguri unt
- sare
- 1 ceapa
- 1 ardei gras rosu
- 75 ml vin alb
- 200 ml smantana
- boia de ardei, dulce

Mod de preparare:
Carnea se spala, se taie si se bate. Se amesteca piperul cu faina. Se trece carnea prin acest amestec si se prajeste  in untul incins cate 4 minute pe fiecare parte, apoi se scoate din tigaie, se sareaza si se pun pe aburi pentru a ramane calde.
Intre timp, se curata ceapa si si se taie marunt. Se taie ardeiul cubulete si se prajeste impreuna cu ceapa in grasimea din tigaie. Se stinge cu vin alb. Se pune smantana si se condimenteaza sosul cu sare, piper si boia. Se lasa la fiert cca.3 minute, amestecand continuu. Se pun snitelele in sos cam 1 minut pentru a se patrunde.

Friptura de porc intreaga in crusta de miere

Ingrediente:
- ceafa de porc
- ulei de masline
- vin
- usturoi
- condimente( sare, piper, nucsoara, cuisoare, oregano, cimbru, curry, boia de ardei iute)
- 1 lingura de miere de albine

Mod de preparare:
- Se amesteca toate condimentele cu uleiul de masline si cu mierea. Prin aceasta compozitie se trece carnea si se rumeneste putin in ulei incins bine.
- Se aseaza apoi intr-o tava si se presara usturoi pe deasupra si putina apa. Se adauga vinul si se da apoi la cuptor pana se face crusta.

Salata de legume cu pui si dressing de usturoi

Ingrediente:
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 100 g carne pui
- 3 castraveti murati
- 50 g mazare
- 1 ou
- ulei
- mustar
- o lamaie
Mod de preparare:
1. Se fierb legumele si carnea, dupa care se lasa la scurs si la racit.
2. Se toaca castravetii si se storc bine de zeama.
3. Se adauga toate ingredientele
Pentru dressing:
- 1 catel de usturoi (sau 2 mai mici) zdrobiti
- 1/4 lingurita sare,
- 3 linguri de otet balsamic, 
- 1/3 cana ulei de masline, 
- piper proaspat macinat 
- putina zeama de lamaie 
Se amesteca bine toate ingredientele si se presara peste salata. 

Rulada de pui cu spanac

Ingrediente
- 2 bucati file de piept de pui,
- 100 gr.cascaval,
- 200 gr.kaizer,
- 300 gr.spanac tocat si calit,
- 3 linguri ulei,
- o jumatate lingurita praf de usturoi,
- sare,piper


Mod de preparare
Fileurile de pui se bat si se aseaza pe o folie,astfel incat sa obtinem ca o foaie groasa de 1 cm.Peste pieptul de pui se aseaza felii subtiri de kaizer,peste care se intinde spanacul.Se asezoneaza cu sare si condimente.La capatul de unde vom incepe sa rulam,se aseaza betisoare de cascaval.Se ruleaza,se stropeste cu ulei si se coace la cuptor,infasurata in folie de aluminiu.In tava de copt se toarna din cand in cand putina apa.
Eu am servit-o cu cartofi piure.

Salata de cartofi cu piept de pui si iaurt

Ingrediente:
- 6 cartofi
- 1 piept de pui
- 4 fire ceapa verde
- 2 rosii
- 5 felii de cascaval
- cimbru
- oregano
- piper
- sare
- 2 linguri ulei de masline
 -4-5 linguri de iaurt

Mod de preparare
Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata si se taie felii. Se stropesc cu putin ulei de masline si se pune deasupra lor cat sunt calzi iaurtul

In timp ce fierb cartofii, pieptul de pui se sareaza, condimenteaza si se "frige" pe gratarul de teflon apoi se taie fasiute

Se pune apoi peste cartofii cu iaurt, se taie cascavalul cubulete si se dau la cuptor pana se topeste cascavalul( cam 10 minute)
Se presara apoi ceapa verde taiata marunt si rosiile taiate feliute, se presara oregano si cimbru si se servesc calzi.

Rulada din piept de pui si cascaval la cuptor

Ingrediente:
- 2 bucati piept de pui
- 4 ardei grasi rosii ( sau capia din otet )
- 2 castraveti murati
- 200 gr. cascaval
- 4 linguri ulei de masline
- sare
- piper alb
- vin alb pentru savoare

Mod de preparare:
Se spala bine pieptii ,se impart fiecare in doua si se bat ca la snitele. Ardeii se taie in fasii, cascavalul in felii. Se umple puiul in urmatoare ordine : doua felii de cascaval, cateva fasii de ardei si de castraveti , sare , piper. Se ruleaza in asa fel incat sa nu iasa umplutura( eu le prind cu scobitori pentru a nu iesi umplutura) si se aseaza intr-un vas de yena . Se ung apoi cu ulei de masline , se presara sare , piper, vinul si se introduce in cuptorul preincalzit.

Piept de pui cu cascaval si salata de primavara

Ingrediente:
2, 3 bucati de piept de pui dezosat
cascaval
ulei
sare, piper

Pentru salata:

6-8 cartofi fierti in coaja
10 masline
2 rosii
1 ceapa rosie
ulei de masline
otet balsamic
sare, piper   
           
 Mod de preparare:

Pieptul de pui se taie nu foarte subtire, se sareaza, se pipereaza si se aseaza intr-o tava de yena unsa cu unt( merge si cu ulei).  Se pune la cutor la foc mic pana se rumeneste pieptul. Se scoate afara, se rade cascavalul deasupra si se reintroduce la cuptor pana se topeste branza. Pentru diversificare se poate pune si smantana peste pui inainte de cascaval.

Pentru salata: Cartofii se fierb in coaja cu sare. Dupa ce au fiert se curata si se taie bucati. Se adauga ceapa rosie taiata felii, rosiile, maslinele, se adauga sare si piper, uleiul de masline si otetul balsamic, dupa gust.

Pulpe de pui cu sos alb si mazare

Ingrediente:
- 500 g mazare verde boabe
- 6 pulpe de pui
- 1 lingura unt
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingurita faina
- 1 lingurita zahar( optional)
 - smantana
- sare
- marar verde tocat

Mod de preparare:

Pulpele de pui se spala si se prajesc in ulei cu un cub de unt, se pune apa si se lasa sa scada intr-o oala cu capac.Se scot bucatile de friptura. In sosul ramas se adauga faina, se lasa pana se ingalbeneste putin. Se adauga si mazarea boabe, se mai pune putina apa si se lasa sa fiarba cam 10 minute la foc mic. Se condimenteaza cu sare, piper si se pune lingurita de zahar( optional)

Aripioare de pui picante (ca si la KFC )

Ingrediente:
- 14 aripioare
- 1 ou
- 200 ml lapte
- 1 cana faina
- 3-4  lingurite chili pudra
- 1/2 lingurita + 2 catei usturoi pisati foarte bine
- 1 lingurita vegeta
- 1 1/2 lingurita sare

Mod de preparare
- Aripioarele se curata, se taie in 2 bucati, iar varfurile se arunca. Se spala bine si se pun intr-o oala. Se acopera cu 2 cani de apa rece in care se dizolva  1 lingurita vegeta si 1 lingurita sare si 1 catel de usturoi. Se lasa la frigider cam 2 ore sa se patrunda bine.
- Se pune oala pe foc si se fierb aripioarele pentru 10 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba. Se scurg apoi de apa si se absorb bine cu servetele de bucatarie.
-Intr-un bol se bate oul cu laptele
- In alt bol se amesteca faina cu chili , 1/2 lingurita sare si 1 catel de usturoi
- Se trece fiecare aripioara prin amestecul de faina, apoi prin cel de lapte si iar  faina apoi se prajesc in uleiul incins bine.
Sunt delicioase cu sosul de usturoi si smantana.

Cotlet de porc la cuptor cu sos de rosii

 Ingrediente:
- 4 cotlete porc fara os
- 400g bulion
- 6 ciuperci
- 2 felii sunca
- 50 g masline
- 50 ml vin
- 50 ml ulei
- 3 catei usturoi
- sare, piper
- 2 cepe

Mod de preparare:
 Cotletele se pun intr-o tava, se condimenteaza, se adauga usturoiul taiat feliute, vinul si uleiul, se completeaza cu apa sa acopere putin carnea si se baga la cuptor la foc potrivit. Se taie ceapa bucati mici, se caleste, se adauga ciupercile taiate julien , sunca taiata feliute subtiri si maslinele taiate rondele. Se pune bulionul si se amesteca din cand in cand. Se condimenteaza si se lasa sa scada. Cand canea este gata , se toarna deasupra sosul si se mai baga la cuptor 5 minute.
Se serveste cald cu cartofi natur langa.

Ciocanele de pui cu bere

Ingrediente:
- 8 ciocanele de pui, medii
 - 3 oua
 - 1 cana mare de bere neagra
 - o cana cu faina sau pesmet brun
 - sare, piper, ulei, boia iute
Mod de preparare
Bucatile de pui se spala si se cresteaza  putin, apoi se sterg de surplusul de apa.
Se amesteca faina( sau pesmetul) cu sare, piper, boia si bere neagra. Prin acest amestec se trec bucatile de pui.
 Se prajesc bucatile de pui in ulei pana se rumenesc bine si se scot pe un servet de hartie pentru a se absorbi uleiul ramas pe ele.

Se serveste cald.

Pui shanghai iute

Ingrediente:
- 500 g piept pui dezosat
- 3 oua
- 1 ceapa verde
- 200 g faina
- 200 ml ulei pentru prajit
- 2 linguri pasta ardei iute
- 1 lingurita boia iute sau orice condiment iute aveti
- 2 linguri de ulei de soia( sau de masline )
Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui fasii de 1 cm latime, apoi se marineaza 1/2- 1h intr-un amestec de pasta de ardei iute, ulei de masline si boia iute, amestecand din cand in cand pentru ca sosul sa acopere toate bucatile( daca nu preferati iute se poate lasa la marinat doar cu sare, piper, boia de ardei dulce si putina nucsoara pentru aroma)
Ouale se bat cu faina, sare, piper si frunze de ceapa tocate fin.
Pieptul de pui, marinat, se da prin faina, apoi prin ou, si se prajeste in ulei incins. Cand are culoare aurie, puiul shanghai se scoate si se pune pe un servet de hartie. Se serveste fierbinte.

joi, 14 aprilie 2011

Piept de pui cu ciuperci la gratar

Ingrediente: 1 piept de pui mai mare, cimbru, busuioc, oregano, sare, piper, vin
                   0,5 kg ciuperci( mai mari), 150-200 g cascaval, 2 rosii
Mod de preparare: Se taie pieptul de pui fasii mai subtiri, se bate putin si se condimenteaza cu sare, piper, cimbru si busuioc, se pune vin si se lasa putin sa se patrunda toate. Apoi se prajesc pe grilul cu aburi sau in tigaia unsa putin cu ulei.


Ciupercile se preagtesc asa: Se curata si se spala iar coditele se curata si se taie bucati micute. Se taie rosiile bucati mici, iar cascavalul se rade. Se umple fiecare ciuperca cu codite, cu putine rosii, se condimenteaza cu sare si oregano si se rade cascaval deasupra. Se preagatesc tot pe grilul cu aburi sau la cuptor.