miercuri, 27 aprilie 2011

Cozonaci ardelenesti

Ingrediente:
( Pentru 2 cozonaci):
- 1 kg faina;
- 200 grame zahar;
- 120 grame unt;
- 2 prafuri de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 50 grame drojdie
- 1 lingurita sare
- 3 oua( galbenusul)
- lapte( cat sa se inmoaie faina)

Mod de preparare:
Se cerne faina de doua ori.
Drojdia se dizolva in putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se pune si doua linguri de faina si se bate pana se dizolva faina. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca.
Laptele se pune la incalzit. Se pune drojdia pregatita peste faina, se adauga apoi lapte pana se inmoaie toata faina, se adauga coaja de la lamaie, sarea, zaharul, zaharul vanilat si se framanta. Dupa 5 minute de framantat se adauga cele 3 galbenusuri.Se framanta in continuare. Dupa o jumatate de ora se adauga untul topit si caldut. se framanta in continuare pana se desprinde aluatul de pe maine si de pe vas( aproximativ o ora).
Se acopera cu un servet cald si se lasa la dospit la caldura aproximativ o ora.
Umplutura:
500 grame nuca macinata
250 grame zahar
albusurile de la cele 3 oua
1 lingura de cacao
Se bat spuma albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu o lingura pana se incorporeaza toata nuca.
Cand aluatul este dospit, se imparte in 2, se pune pe o plansa unsa cu ulei si se intinde cu mana. Jumatate din umplutura se intinde pe tot aluatul si se ruleaza din ambele parti. Se pune apoi in tava unsa cu unt cu partea rulata in jos. Se pun in cuptorul incins, se lasa 5 minute la foc mare apoi se face focul mic si se lasa aproximativ 45 de minute ( depinde de cuptor) pana se rumenesc.
Sunt absolut deliciosi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu